Hökeriet

Adress: S:t Annegatan 9, 22350 Lund Visa karta

Adress: S:t Annegatan 9, 22350 Lund

Gör som vid sekelskiftet, handla i Kulturens hökeri som även är Lunds äldsta speceributik. Här kan man idag köpa mat och hantverk och det finns även en liten servering. Obs! Hökeriet håller stängt hela juli månad!

Den fina samlingen äldre förpackningar som finns på hyllorna i Hökeriet är väl värda att beskåda. Hökare kommer av tyskans Höker som betyder detaljhandlare. Ordet hökare har använts i Sverige åtminstone sedan 1600-talets början. Här kunde den som inte hade råd till stora inköp köpa sig ett bröd och lite färdiglagad mat och här tog bönderna sig en öl efter marknaden. Det var inte heller ovanligt att studenter och arbetare slank in och köpte lite av hökarhustruns goda inläggningar och skvallrade bort en liten stund.

Huset i vilket Hökeriet ligger köptes 1855 av svarvaren Landgren. Hans hustru öppnade affär i ett rum i bottenvåningen. Skyltfönstren och entrédörren tillkom först 1891. Hyllinredningen sattes in 1906. Sedan Kulturen förvärvat byggnaden 1962 kompletterades affären med inredning som bevarats från Anna Perssons hökeri vid Norrtull.

Med hjälp av föreningen Hökeriets vänner driver Kulturen butiken vidare och då och då går det fortfarande att handla i den. Här hittar du bland annat saft, sylt, honung, leksaker och så förstås godis i strut på gammaldags vis.

Show more

Om denna aktivitet

 • Telefonnummer
  +46 046-211 66 22
 • Telefonnummer (Bokning)
  +46 046-350400
 • Webbsida
 • Öppettider
  Lördagar och söndagar kl 12-16 Med reservation för helgdagar och extra öppettider
 • Prisinformation
  Fri entré