Franco Leidi på Krognoshuset 1/7 - 13/8

Datum: Lördag 1 jul 2017 - söndag 13 aug 2017 Visa karta

Från 1 juli till och med 13 augusti visar vi en retrospektiv utställning med Franco Leidi (1933-2008) på Krognoshuset. Vi kommer att visa ett stort urval av Leidis teckningar, kopparstick och akvareller liksom ett antal av hans säregna objekt. Det här är den första utställningen med Leidis originalverk sedan 2010. Ett unikt tillfälle att få ta del av ett unikt konstnärskap.

Franco Leidi föddes i Milano 1933 och växte upp i Genua, där han studerade samtidigt på såväl konstakademin som universitetet. Efter examen (pol.mag) tog behovet att uttrycka sig i bild överhanden. Han kom till Oskar Kokoschkas legendariska Schule des Sehens i Salzburg, där han träffade den svenska konstnärinnan Annila Sterner. Tio år senare, 1971 flyttade han med henne och de två döttrarna Bianca och Josabeth till den östgötska landsbygden och senare till nordvästra Skåne.

Franco Leidi var bildad i konsthistorien, vilket man märker på hans många och initierade referenser bakåt i tiden. Uccello, Carpaccio, Max Beckmann, Max Ernst… En bildning som han ständigt fyllde på genom att också vara nyfiken på allt nytt. Franco Leidi undervisade unga konstnärer i hela sitt liv: vid grafikavdelningen på akademien i Genua, vid Lunnevads folkhögskola, som grafikprofessor vid Valands konsthögskola… Han älskade att lära ut och vägleda, utmana och inspirera. Men också lämna alla dörrar öppna. Han valde motståndet, för sig själv lika mycket som för sina elever. Han var på samma gång en didaktiker som en mystiker. En intellektuell konstnär som med skärpa och omutlighet satta sina spår i andra. Människans utsatthet och kamp för sin integritet genomsyrade allt han företog sig. Omtumlande mentala processer och mellanmänskliga relationer får sin visuella bekräftelse i hans knivskarpa kopparstick, dramatiska teckningar, labyrintiska akvareller och i hans fysiskt uppfordrande objekt.

Franco Leidi ställde under sitt långa och intensiva konstnärsliv ut på många gallerier och konsthallar runt om i vårt land, liksom på större institutioner som Konstakademien och Kulturhuset i Stockholm, Konstmuseerna i Norrköping, Göteborg och Västerås samt i Lunds Konsthall. Franco Leidi avled 2008.

Show more

Om denna aktivitet

  • Telefonnummer
    46 (0)73 650 12 86
  • E-post
  • Kontaktperson
    Isac Nordgren
  • Prisinformation
    Gratis inträde