Med cykel runt Slaget vid Lund

Område: Lund
Arena/Plats: Stortorget
Kategori: Guidade turer

Följ med och cykla med oss i Lunds turistförening på premiären för Lunds turistförenings cykelrunda runt Slaget vid Lund! ALLA som vill är välkomna att följa med, inte minst alla som bor i Lund, och det kostar såklart inget! Vi gör ett kort stopp på varje plats och berättar lite om vad som hände där. Många av platserna kan man inte komma till med motorfordon, så vill man se alla platserna så är det vår cykelrunda man ska välja!

Följ med och cykla med oss i Lunds turistförening på premiären för Lunds turistförenings cykelrunda runt Slaget vid Lund! ALLA som vill är välkomna att följa med, inte minst alla som bor i Lund, och det kostar såklart inget! Men vi behöver föranmälan eftersom vi behöver ha en uppfattning om hur många vi blir.

Slaget vid Lund den 4 december 1676 är ett av historiens blodigaste slag och det fascinerar många än idag. Med den här cykelrundan får man se alla platserna för händelseförloppet och vi gör ett kort stopp på varje plats och berättar lite om vad som hände där. Cykelrundan tar ca. 6 timmar att cykla i lugnt tempo, så det blir en dagsutflykt. Men många av platserna kan man inte komma till med motorfordon, så vill man se alla platserna så är det vår cykelrunda man ska välja!

Vi kommer i tur och ordning besöka de här platserna

● Skälshög - Platsen för det danska lägret
● Svenstorps slott - Den danske kungens inkvartering
● Lilla Harrie - Platsen för det svenska lägret och Lilla Harrie kyrka där de höll gudstjänst dagen före slaget
● Krutmöllan - Där svenska och danska trupper drabbade samman
● Rinnebäck - Där den svenska armén gick över Kävlingeån före slaget
● Västra Hoby - Som besköts av svenska trupper efter att de anlänt till Lilla Harrie
● Stångby - Som var dit den svenska armén nått när larmet gick i det danska lägret
● Platsen mellan Norra Nöbbelöv och Vallkärra där slutstriden stod
● Norra Nöbbelövs kyrka - Där den enda massgraven hittills har hittats
● Monumentet - Som restes till försoning mellan Sverige och Danmark
● Kävlingevägen där Slaget vid Lund inleddes med svenskt anfall i förtruppsstriden
● Väderkvarnshöjden - Där slaget kunde slutat med svenskt nederlag om det inte varit för Karl XI:s mirakulösa drag
● Kungshuset - där den utmattade Karl XI fick sin nattvila efter slaget

Det är bra att se till att ha en bra cykel med bra däck innan du bestämmer dig för att följa med på den här cykelrundan. Men vi kommer inte cykla fortare än att alla som vill följa med oss och som orkar cykla hela rundan också hinner följa med oss hela vägen.

Tag med dig en matsäck att äta som lunch! Vi stannar för att äta lunch under ca. 30 minuter vid Kävlinge golfbana efter ungefär tre timmar. Där finns bord där vi kan sitta medan vi äter lunch. Tag också med dig en frukt eller något annat att äta som mellanmål för att få lite mer energi före och efter lunch. Glöm inte ta med dig vatten att dricka! Det finns riktiga toaletter på olika platser längs med vägen, den första finns dock först efter två timmar.

Samling vid norra delen av Stortorget i Lund där det finns en cykelpump https://goo.gl/maps/Y7Z8VGbtPd82 och prick 10:00 ger vi oss av!

BRASKLAPP!

Det här evenemanget är tyvärr väldigt väderkänsligt. Om det regnar så vill förstås ingen följa med och cykla under en hel dag så om det gör det så kan det här evenemanget med kort varsel komma att flyttas till söndagen den 20 augusti, en vecka senare, istället.

Lunds turistförening är en ideell grupp som arbetar för att främja turism till Lund under namnet Destination Lund. Medlemmar har arbetat i perioder under nästan ett år med att ta fram den här cykelrundan. Informationen vi har tagit fram är utformad så att alla som vill själva kan cykla rundan på egen hand och läsa i sin mobiltelefon om vad som hände på de olika platserna.

Informationen består dels av en broschyr i ett PDF-dokument https://drive.google.com/open?id=0B3wZcbHlptV6UW05RzBHNTJScUU som är anpassat för att kunna läsas i en mobiltelefon och dels av Destination Lunds turist- och besökskarta https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1UTeAwzRAZe6iq9xL3FmfiMBjr5Y och vi kommer ta fram information på engelska också till nästa år. På sikt hoppas vi att det ska komma många kulturhistoriskt intresserade turister till Lund varje år som vill cykla den här rundan.

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 (0)70-683 10 60
Kontaktperson
Jonny Andersson
E-post
slagetvidlund@jonnyochannchristine.se
Arrangör
Lunds turistförening

Länkar

Villkor

Prisinformation
Kostnadsfritt

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Sön 13 aug 2017 10:00 - 16:00 @ Stortorget
OK

Karta


Kundservice

Bokningsvillkor

Avboka bokning

Nordic Travel, Skånes officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.


Boka med oss

  • Officiella bokningssajten
  • Bästa-pris-garanti
  • Störst utbud
  • Säker betalning online
  • Inga bokningsavgifter